Διαφήμιση
Πέμπτη, 02 Νοέμβριος 2023 18:22

Q-SYS Training Architect – Αξιόπιστο & Ανοικτό

Η Metro Audio Systems, διοργάνωσε παρουσίαση με θέμα το Q-SYS στον πάντα φιλόξενο πολυχώρο εκδηλώσεων HOUSE124, που ήταν γεμάτος από έμπειρους εγκαταστάτες αλλά και από ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη δουλειά τους και στην ανοικτή πλατφόρμα Q-SYS της QSC.

Εισηγητές της παρουσίασης ήταν τα στελέχη της QSC, Josh Pearce (Q-SYS Sales Manager Eastern Europe) και Aurelian Vilceanu (Q-SYS Support Manager EMEA), αμφότεροι πλήρως εξειδικευμένοι στην πλατφόρμα Q-SYS.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Παύλου Συμπερά της Metro Audio Systems, ο οποίος μιλώντας για το Q-SYS ανέφερε ότι πρόκειται για μια ευέλικτη και ανοικτή πλατφόρμα στην οποία μπορεί να πιστοποιηθεί ο καθένας, και όχι για ένα ‘κλειστό λόμπυ’ εγκαταστατών. Όπως επισήμανε, η Metro ακολουθεί και υποστηρίζει με κάθε μέσο την πλατφόρμα Q-SYS ήδη από το 2015, έχουν κάνει πολλές εγκαταστάσεις βασισμένες σε αυτή, γεγονός που εμπράκτως τον εξουσιοδοτεί να μιλήσει για την υψηλή αξιοπιστία της, ενώ τόνισε ότι αυτό που επιδιώκουν είναι να εκπαιδεύουν τους συνεργάτες τους και τους εγκαταστάτες γενικώς.

Λίγη ιστορία
και μεταφορά στην πλατφόρμα Q-SYS Core OS
Ο Aurelian Vilceanu αναφέρθηκε εν τάχει στην ιστορία της QSC ξεκινώντας από την ίδρυσή της το 1968 και φτάνοντας ως τις μέρες μας, επισημαίνοντας ότι το Q-SYS γεννήθηκε το 2009 με σκοπό να κάνει το AV ‘εξυπνότερο’. Μερικές ακόμα χρονολογίες σταθμοί στην ιστορία του Q-SYS είναι η αναγνώριση του Q-SYS ως στάνταρ πρωτοκόλλου για αεροδρόμια, στάδια και θεματικά πάρκα το 2012, η  παρουσίαση του Q-SYS Conferencing Solutions το 2016, η συνεργασία με το hardware της Dell μια χρονιά αργότερα, και το Q-SYS Reflect το 2018.
Ακολούθησε ένα συνοπτικό βιντεάκι που έδειξαν στην περυσινή έκθεση ISE που περιελάμβανε και το Q-SYS ΟS και το Q-SYS Core processing, ενώ μας έδειξαν όλη τη σειρά επεξεργαστών που περιλαμβάνει τους Core 8 Flex, Core Nano, Core 110f, Corw 610, έως και τον κορυφαίο Core 5200 που παρουσιάστηκε αναλυτικά στο τέλος. Ο Josh Pearce επισήμανε ότι το Q-SYS παραμένει η μοναδική software based πλατφόρμα πλήρως ολοκληρωμένη για AV&C, ενώ μας παρουσίασε την υψηλή (x7) επεξεργαστική ισχύ της πλατφόρμας σε σχέση με τον ανταγωνισμό και 13x του κορυφαίου επεξεργαστή της εταιρίας, σε σχέση με τον αντίστοιχο ανταγωνισμό της υψηλής κατηγορίας. Εν συνεχεία οι δυο εισηγητές μας έδειξαν τα προιόντα (4 βασικές κατηγορίες) ξεκινώντας από το Q-LAN και τη σύνδεση που τρέχει και ενώνει τα πάντα, καθώς και αναλογικό ήχο εντός δικτύου.
Είδαμε τις οθόνες ελέγχου TSC Series Gen 3 (3 μοντέλα), καθώς και τα QIO series Control I/O Expanders που περιλαμβάνει τα μοντέλα: QIO-IR1x4, QIO-S4 και QIO-GP8x8.
Ακολούθησε παράδειγμα Meeting Room AV Bridging, ενώ ακολούθησε η γνωριμία με τον Core 8 FLEX, αλλά και με τον Core NANO (του λείπει το αναλογικό τμήμα σε σχέση με τον Core 8), ενώ είδαμε και πως συνδέουμε μικρόφωνο μέσω δικτύου Q-LAN στους Q-SYS Core. To μικρόφωνο ήταν το NM-T1 (το οποίο το είδαμε από κοντά και το πιάσαμε στα χέρια μας).

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε η σειρά ηχείων NL series (με δυο full range ηχεία οροφής κι ένα 2δρομο soundbar, όλα τους PoE/PoE+), ενώ στη συνέχεια μας απασχόλησε το AV-TO-USB (AV Bridging).
To AV Bridging για meeting rooms ήταν το επόμενο στάδιο της παρουσίασης, όπου παρουσιάστηκαν οι διάφορες ανάγκες και οι αντίστοιχες λύσεις από απλές έως απαιτητικές εφαρμογές σε όλα τα στάδια μιας εγκατάστασης.

Αν η συσκευή μπορεί να ελεγχθεί, το Q-SYS θα το κάνει…
Είπαμε, η ευελιξία και οι διευρυμένες δυνατότητες ελέγχου είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της πλατφόρμας, μαζί με την ανοικτή αρχιτεκτονική της. Οι 4 λέξεις κλειδιά στο Q-SYS control είναι Integrated (υποστηρίζει έλεγχο Audio, Video αλλά και φώτων μέσω ενός OS), Simplified (υποστηρίζει drag n drop UX creation), Scalable (διαθέτει ολοκληρωμένο toolset για κάθε έργο και κάθε προγραμματιστή) και Open (γιατί πρόκειται για ανοικτή πλατφόρμα που μπορεί να ελέγξει όποια συσκευή δύναται να ελεγχθεί).
Εδώ πήραμε μια γεύση από τα ατού του drag n drop UCI editor και την ευκολία στη χρήση του, καθώς δεν απαιτείται προγραμματιστική προϋπηρεσία και αντίστοιχη εμπειρία από το χρήστη. Είπαμε επίσης ότι η επεκτασιμότητα του προγραμματισμού είναι δεδομένη για την πλατφόρμα και μπορεί να επιλεχθεί το κατάλληλο workflow για κάθε τύπο project, με τους εισηγητές, να μας παραθέτουν εν συντομία παραδείγματα no code, low code και full code.
Ακολούθησε η παρουσίαση του επεξεργαστή Core 110f, που προορίζεται για ολοκληρωμένη διαχείριση Αudio Video & Control, medium sized χώρων υποστηρίζοντας 128 network audio κανάλια, ενώ διαθέτει 24 αναλογικά κανάλια εισοδο – εξόδων μαζί με 8 Flex channels (μπορεί να επιλέξει ο χρήστης αν θα είναι είσοδοι ή έξοδοι) και 16 AEC επεξεργαστές και έως 32x32 Dante audio κανάλια.
Εν συνεχεία γνωρίσαμε τον κορυφαίο επεξεργαστή της σειράς, τον Q-SYS Core 5200 που έρχεται σε στάνταρ Dell server hardware. Όπως είπαμε είναι η ναυαρχίδα τους και όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν, μπορεί να διαχειριστεί 6 ή 7 κτίρια σε πλήρη ισχύ. Το network channel capability του ‘μεγάλου’ ανέρχεται στα 512 x 512 κανάλια, υποστηρίζει 160 AEC επεξεργαστές, 64 VoIP Instances, dual redundant networking και δεκάδες άλλες δυνατότητες αιχμής (όπως Dell Remote Access Controller), ενώ μπορεί αυτόματα να συνδεθεί στον Q-SYS Reflect Enterprise Manager.

Meeting room
και διάφορα παραδείγματα εγκαταστάσεων
Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης ξεκίνησε με τον Josh να παρουσιάζει μεγαλύτερα meeting rooms με χρήση των Network Video Endpoints της Q-SYS, όπως τα NV Series (NV-32-H, NV-21-HU) που αποτελούν software-configurable συσκευές και υποστηρίζουν υψηλής πιστότητας low-latency  video distribution. Εν συνεχεία μας ξενάγησε σε διάφορες εγκαταστάσεις και περιπτώσεις δωματίων.

Next Gen Amps CX-Q

Πρόκειται για τους networked amps για την πλατφόρμα Q-SYS που αποτελούν τους 5ης γενιάς υβριδικούς ενισχυτές σε τάξη D που βασίζονται στην πλατφόρμα PowerLight PL380 και απαρτίζονται από 5 μοντέλα, δυο 8κάναλους και τρείς 4κάναλους. Πρόκειται για τα μοντέλα CX-Q 4K8, CX-Q 8K8  CX-Q 2K4, CX-Q 4K4 και CX-Q8K4 με μέγιστο απόθεμα ισχύος που ανέρχεται σε 8000Watt, ενώ όλα τα κανάλια μπορούν να οδηγηθούν είτε low impedance, είτε 70 / 100V direct drive.

Large scale system topology
Εδώ είδαμε παράδειγμα ενός μεγάλου centralized συστήματος, με έναν Core 610 στο κέντρο (επίσης βασίζεται σε Dell server) και ανεξάρτητες εγκαταστάσεις γύρω του. Οι εν λόγο τοπολογίες εδώ είναι τρείς. Η centralized που επιτρέπει δυνατότητα αλλαγών σε ένα μέρος με εύκολο copy/paste και χαμηλότερο κόστος σε licensing και επεξεργασία. Η distributed τοπολογία όπου κυριαρχεί η modular λογική και με όλα τα δωμάτια να είναι ανεξάρτητα με template design files και περιορισμένη ανάγκη για χρήση περιφερειακών, ενώ μέσω enterprise manager μπορεί κάποιος να δεί τα πάντα από ένα σημείο. Βεβαίως υπάρχει και η μικτή υβριδική τοπολογία. Ακολούθησαν οι λύσεις της σειράς PL Series που κυκλοφόρησε πρίν μερικούς μήνες και περιλαμβάνει 3 μοντέλα ηχείων, τα PL-LA, PL-SUB, PL-DC (point source ηχεία). Η σειρά διαθέτει πολλά αξεσουάρ και λύσεις ανάρτησης και στήριξης, καθώς και πολλούς βραχίονες για ευελιξία εφαρμογών.

QSC Premium Business Music Solutions
Εδώ έχουμε μια κατηγορία προϊόντων με μοντέρνα σχεδίαση που αποτελεί ένα premium οικοσύστημα μαζί με την υποστήριξη της πλατφόρμας Q-SYS, που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, όπως multi zone mixers, ενισχυτές, paging mixers, επεξεργαστές, sub/ δορυφόρους, ηχεία οροφής και ηχεία όλων των τύπων και wall controllers. Η παρουσίαση προϊόντων έκλεισε με την NS series GEN2 – τους Pre-configured network switches για την πλαρφόρμα Q-SyS σε συνεργασία με τη Net gear, με τους δυο εισηγητές να διευκρινίζουν ότι πλέον δεν παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε άλλα brands εκτός από αυτά που υποστηρίζουν (πχ από network switches μόνο της Net gear).

Η κυριαρχία της πλατφόρμας Q-SYS
Η παρουσίαση έκλεισε με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις της οικογένειας Q-SYS απ’ όλο τον κόσμο, αφού πρώτα πληροφορηθήκαμε ότι τα ¾ των θεματικών πάρκων και το ½ στων σπορ facilities υποστηρίζονται από την πλατφόρμα Q-SYS και τα αντίστοιχα προϊόντα. Μια εμβληματική εγκατάσταση είναι αυτή της Disney.

Αντίστοιχα, από πλευράς Metro ο Γιώργος Βολιωνιτάκης, υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρίας, μας παρουσίασε εν συντομία τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις Q-SYS στη χώρα μας, σε χώρους όπως (μεταξύ άλλων) η Ιερά Σύνοδος, το Alba business school, τα ξενοδοχεία Nikki Beach – Σαντορίνι, Say Hotel, Radisson Blue, Electra Palace Ρόδος, Avant Mar, Helea Resort Hotels, Avant Mar, Ecali Club, αλλά και εγκαταστάσεις στο εξωτερικό όπως ένα ξενοδοχείο στην Αγγλία, που μέσω που μέσω reflect το παρακολουθούν από εδώ.

Ο επίλογος της παρουσίασης ανήκε στον Παύλο Συμπερά, ο οποίος τόνισε ότι το σημαντικότερο όλων είναι η αξιοπιστία των συστημάτων, ενώ μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι πολλοί πελάτες έχουν τοποθετήσει συστήματα υψηλού επιπέδου, όπου όλο το κομμάτι του hardware έχει εγκατασταθεί από ηλεκτρολόγους και εν συνεχεία η εφαρμογή του Q-SYS έχει γίνει απομακρυσμένα. Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον προγραμματισμό και είναι κάτι που το υποστηρίζει πλήρως η Metro Audio Systems εξ’ αποστάσεως…

Και δυο ακόμα στοιχεία για το δικό μας επίλογο
Εξίσου σημαντικό για την πλατφόρμα είναι οι Open Communities for developers και δεύτερον και σημαντικότερο, μην ξεχνάτε τo μότο των ανθρώπων της Q-SYS (έτσι τουλάχιστον όπως οι ίδιοι το εξέφρασαν στην παρουσίαση): Ρωτήστε τους ότι θέλετε γιατί η βασική τους φιλοσοφία είναι ότι δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις…
Το ίδιο πρεσβεύει και η Metro Audio Systems, οπότε για οποιαδήποτε ερώτηση κι αν έχετε σχετικά με το Q-SYS και τις δυνατότητές του, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση, τους Josh Pearce και Aurelian Vilceanu για τις γνώσεις και τις πληροφορίες και το HOUSE124 για τη φιλοξενία…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση