Διαφήμιση
Πέμπτη, 06 Ιούλιος 2023 13:27

Μαθαίνοντας το Capture

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο διάλογος είναι πραγματικός κι έλαβε χώρα μεταξύ του υπογράφοντος και του Βαγγέλη Μανώλη της Capture στη φετινή Prolight+sound 2023, όπου η εταιρία συμμετείχε ως εκθέτης, παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση του προγράμματος Capture 2023.

«Βαγγέλη, να παρουσιάσουμε το Capture στο aLive?”
«Βεβαίως, θα έρθεις σε ένα από τα sessions στην PA Solutions, θα μάθεις όλες τις βασικές παραμέτρους του και θα το παρουσιάσεις εσύ...»
«Εννοείς ότι παρότι δεν έχω σχέση με φωτισμούς και αντίστοιχα σχεδιαστικά προγράμματα θα μάθω ένα πρόγραμμα σαν το Capture σε ένα session λίγων ωρών?»
«Ναι, αυτό εννοώ»...
Και είχε δίκιο...

Κάπως έτσι λοιπόν, βρεθήκαμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της PA Solutions (reseller της Capture για την Ελληνική αγορά) για το τελευταίο session της φετινής σεζόν (τα επόμενα session θα ξεκινήσουν από τα τέλη Σεπτέμβρη όπως ενημερωθήκαμε), όπου ο εισηγητής μας, Μάκης Αναστασάκης, είχε τον τρόπο να κάνει τη γνωριμία μας μαζί του εύκολη και φιλική, ακόμα και για ανθρώπους σαν κι εμένα που δεν είχαν πρότερη εμπειρία και στενή επαφή με το αντικείμενο, δικαιώνοντας απόλυτα τον Βαγγέλη.

Γνωρίζοντας το Capture
Ως γνωστόν, τCapture αποτελεί ένα lighting design, documentation και visualisation λογισμικό για Microsoft Windows και Apple macOS που επιτρέπει στον lighting designer να σχεδιάζει με φώτα, video, laser, κινούμενα σκηνικά και εφέ νερού εύκολα και γρήγορα.

Πριν περιγράψουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με το Capture, να αναφέρουμε ότι διατίθεται σε 4 εκδόσεις, ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη.
Μια σημαντική επισήμανση πρίν προχωρήσουμε στα σημαντικότερα βήματα του session γνωριμίας μαζί του, είναι ότι μέσω του πεδίου Help / about στο μενού του προγράμματος, μπορεί ο χρήστης να δει πότε έκανε update στην κάρτα γραφικών. Ειδικά, αν το λειτουργικό περιβάλλον είναι windows θα πρέπει πάντα η κάρτα γραφικών να είναι ενημερωμένη με την τελευταία της έκδοση.
Ανοίγοντας ένα project, ουσιαστικά έχουμε 3 κάμερες να διαχειριστούμε. Οσον αφορά το View menu έχουμε το Wireframe ως default view mode, στο οποίο μόνο οι άκρες των αντικειμένων είναι ορατές. Το φόντο είναι μαύρο, ενώ τα αντικείμενα παίρνουν το χρώμα του layer με το οποίο σχετίζονται. Υπάρχει επίσης και το Plot, όπου η θέαση λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τις εκτυπώσεις που θα κάνουμε, αλλά και το Live mode, στο οποίο βλέπουμε όλα τα devices με αναμμένα φώτα, καθώς και τα materials του χώρου. Η παρουσίαση του Μάκη έγινε στο default view mode (στο Wireframe δηλαδή). Οπως μας έδειξε ο εισηγητής μας, υπάρχουν και συντομεύσεις μέσω του μενού Camera (υπάρχουν και συντομεύσεις που μπορούμε να βάλουμε σε custom κάμερες). Σε κάθε view καλό είναι να εκτελούμε και save image για να στείλουμε κάπου τη φωτογραφία.

Fixtures
- σκηνές – επικοινωνία κονσόλας με Capture
Εν συνεχεία περιηγηθήκαμε στα Project snapshots, όπου βλέπουμε τα πάντα: τα φώτα, τους προτζέκτορες, τα λέιζερ, τις φωτιές, τις οθόνες νερού και ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει ένα show. Και όλα αυτά μέσω του demo Teatro που υπάρχει στο πρόγραμμα. Φυσικά, μπορείς να δημιουργήσεις και σκηνές αρκεί βεβαίως να είναι ‘patch-αρισμένα’ τα φώτα σου.
Ο τρόπος σύνδεσης με κονσόλα φωτισμού λαμβάνει χώρα μέσω δικτύου, όπου ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε στέλνουμε αριθμό universes (κάποια χιλιάδες DMX κανάλια). Ετσι επικοινωνεί η κονσόλα με το Capture.

Βιβλιοθήκες: ατελείωτες & ενημερωμένες

Μέσω Library λοιπόν, βρίσκουμε τα φώτα (μάρκα – μοντέλο) που θέλουμε και μέσω drag n’ drop το στέλνουμε στο project μας. Σημειωτέον, ότι την πρώτη φορά που θα κατεβάσουμε το πρόγραμμα είναι άδειο. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε download the latest library.

Φτιάχνοντας ένα νέο Project
Κάπου εδώ μπήκαμε στο ‘ψητό’, με το Μάκη Αναστασάκη να μας δείχνει πως δημιουργούμε ένα project. Αφού μπούμε στο arrangements και επιλέξουμε θέαση (Quad), εν συνεχεία επιλέγουμε Project και δίνουμε τις πληροφορίες που θα μας ακολουθήσουν στις εκτυπώσεις.
Εισάγουμε δηλαδή όλα τα στοιχεία που μας ζητούνται για το  project, ενώ αν θέλουμε μπορούμε να εισάγουμε ακόμα και λογότυπο.

Εν συνεχεία μπαίνουμε στο Library για να βάλουμε πράγματα που θέλουμε και αμέσως μετά πάμε στα stages και επιλέγουμε το Proscenium.
Με control & enter βλέπουμε τις πληροφορίες για ότι βάλαμε (διαστάσεις, υλικά, κλπ) κι εν συνεχεία το επεξεργαζόμαστε, δηλαδή τοποθετούμε το stage εκεί που θέλουμε, ενώ μετά μπορούμε να εισάγουμε και stage decks.
Φυσικά μπορούμε να επεξεργαστούμε πλήρως το stage, καθώς το πρόγραμμα μας πληροφορεί για τη γεωμετρία του, δηλαδή για το μήκος, το πλάτος, το ύψος, αλλά και το πάχος, οπότε καθορίζουμε με ακρίβεια το ύψος του stage.

Μια σημαντική δυνατότητα είναι ότι μέσω Red navigator επεξεργαζόμαστε τα αντικείμενα μέσα στο view. Η άγκυρα που εμφανίζεται μας επιτρέπει την περιστροφή σε δυο διαστάσεις. Εν ολίγοις, το πρόγραμμα υποστηρίζει την πλήρη διαμόρφωση του stage με καθορισμό όλων των παραμέτρων του. Ετσι μπορούμε να σχεδιάσουμε μια εξέδρα.

Μπορείς να φορτώσεις ένα έτοιμο stage μέσω αρχείου
Μέσω του Options, ρυθμίζεις ίντσες ή μέτρα, γλώσσα λειτουργίες και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που καλό είναι να τις έχεις στο default.
Σημειωτέον ότι το Capture δεν υπολογίζει βάρη και αντοχές στις σκηνές. Το κάνει σε τράσες και φώτα, αλλά δεν υπολογίζει το συνολικό βάρος μαζί με clamps, καλώδια κλπ

Επιλέγοντας και τοποθετώντας τα Φώτα...
Καλό είναι να ξεκινήσουμε από τα φώτα εργασίας, καθώς μέσω Design / View / Ambient Light μπορούμε να ανάψουμε φώτα στο χώρο προκειμένου να βλέπουμε, διότι όλα είναι σκοτεινά.
Στο materials / ταπετσαρίες βάζουμε την ταπετσαρία της αρεσκείας μας και την κάνουμε drag n drop, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε έως και το φινίρισμα των σιδήρων κλπ Εν συνεχεία επιλέγουμε τις τράσες και αν ξέρουμε, το κάνουμε απευθείας με μάρκα / μοντέλο.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στα φώτα. Τα επιλέγουμε και τα βάζουμε στην τράσα, είτε ένα – ένα, είτε dublicate λέγοντας στο πρόγραμμα αν θα τα τοποθετήσει π.χ. ανά ένα μέτρο, ανά 3, 4, 5 κλπ...
Μπορούμε επίσης να βάλουμε και τυχαία τα φωτιστικά πάνω στην τράσα, και εν συνεχεία να πάμε στο ‘γρανάζι’ και στο spread event (επιλέγουμε οριζόντια ή κάθετα ) ώστε το Capture να τα μοιράσει πάνω στις τράσες.

Οπως μας ανέφερε ο Μάκης, εν συνεχείαν όσον αφορά τη ροή εργασίας, μας ενδιαφέρουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε φωτιστικό. Συνήθως χωρίζουμε τα φωτιστικά ανά 100άδες. Πχ τα spot τα ξεκινάμε από το 100 και τα wash από 200. Το πρόγραμμα μας δείχνει βάρος, κατανάλωση κλπ. (όπως ξαναείπαμε, δεν υπολογίζει βάρος καλωδίων και βάρος γάντζων).
Στη συνέχεια δίνουμε στα φωτιστικά universe και address, ενώ πλέον έχουμε πρόσβαση στις παραμέτρους των φώτων, στο RGB, στα gobos του κλπ
Το σχέδιο μέσω talkback communication φορτώνεται στην κονσόλα κι εν συνεχεία με το πάτημα ενός κουμπιού έχει φορτωθεί σε αυτήν (εν προκειμένω στην Chamsys που υπήρχε στο demo). Σημειωτέον ότι μέσω connectivity βλέπει κανείς τις διάφορες συνεργασίες του προγράμματος με τις κονσόλες του εκάστοτε κατασκευαστή.

Ανάβουμε τα Φώτα...
Αυτό γίνεται μέσω μιας υποτυπώδους φωτιστικής κονσόλας (στο Live πάντα και μέσω ενός μπουτόν που μοιάζει με ON) που εμφανίζεται στο μενού και παρέχει μια σειρά από δυνατότητες χειρισμού, όπως να στρέψω όλα τα φώτα πάνω στο αντικείμενο που θέλω να φωτίσω (π.χ. έναν άνθρωπο πάνω στη σκηνή). Σημειωτέον, ότι μπορούμε ανά φωτιστικό σώμα να ρυθμίζουμε zoom & focus (τη δυνατότητα ρύθμισης του focus δύσκολα τη συναντάμε σε άλλα σχεδιαστικά προγράμματα).
Αν ωστόσο φτάνοντας ως εδώ το αποτέλεσμα αυτό σας αρέσει και θέλετε να το στείλετε σε πελάτη / συνεργάτη, τότε το κάνετε render, αφού πρώτα επιλέξετε την ανάλυση και πλέον είστε έτοιμοι να εξάγετε ένα αρχείο εικόνας.

Εισαγωγή 3
D Μοντέλων
Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εξίσου εύκολα, καθώς από το site της εταιρίας πάμε στο 3D objects και εισάγουμε πράγματα. Στα πλαίσια της παρουσίασης μέσω 3D Warehouse ο Μάκης κατέβασε ένα στακ ηχείων και το τοποθέτησε στη σκηνή.

Από τους φωτισμούς στα VIDEO
Τα Video ανήκουν στην κατηγορία fixtures, οθόνη LED κλπ ή απλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια video επιφάνεια…
Αφού το κάνουμε, την τοποθετούμε όπου θέλουμε πάνω στη σκηνή ή την αναρτούμε και τη θέτουμε σε λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικά ότι μέσω media και συγκεκριμένα μέσω ndi που είδε την κάμερα του κινητού του ως πηγή εικόνας, ο Μάκης ανέβασε από το κινητό του ‘ζωντανή’ εικόνα στην επιφάνεια οθόνης που δημιούργησε στο πρόγραμμα.
Επίσης, σε ένα φεστιβάλ, όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος και όλα πρέπει να λειτουργήσουν άψογα για όλους τους συμμετέχοντες, μπορούμε να κάνουμε export presentation και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα το βγάζει και σε windows και σε macOS, μπορoύμε να το μοιράσουμε στους φωτιστές που δεν είναι ανάγκη να έχουν το Capture για να το δούν.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το Capture Mobile για iOS, όπου μπορούν μέσω ενός iPad/iPhone που έχουν κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή να δουν ένα project, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν ή να αλλάξουν οτιδήποτε.
Οπως είπαμε άλλωστε, το Capture είναι το μόνο σχεδιαστικό που λειτουργεί και σε Mac και σε Windows λειτουργικό.

Εκτυπώσεις – Plots και Reports
Ενα σημαντικό κεφάλαιο στο Capture είναι οι εκτυπώσεις, που αποτελούν μια επίσης εύκολη και φιλική διαδικασία, αφού μέσω page setup επιλέγεις το μέγεθος του χαρτιού που θα δουλέψεις (Α3, Α4 κλπ), μπορείς να επιλέξεις το προφίλ της απεικόνισης (μέσω Appearnces), αν δηλαδή θέλεις το σχέδιό σου να φαίνεται ως κάτοψη, ως front, πλαϊνό κλπ.
Επίσης είναι δυνατή η επιλογή του πάχους της γραμμής,  η απεικόνιση των φωτιστικών που έχεις επιλέξει, καθώς και οι αντίστοιχες ποσότητες, ενώ μέσω του Header μπορείτε να εισάγεται και τα στοιχεία της ταυτότητας του project.
Τέλος, υπάρχουν διαθέσιμα φίλτρα μέσω των οποίων καθορίζουμε ποια layers θέλουμε να περιλαμβάνονται στις εκτυπώσεις (του ορίζουμε πχ μόνο τράσες, ή μόνο οθόνες κλπ) ώστε να μπορεί να τα βλέπει κάποιος ποιο αναλυτικά.

Δια ταύτα...
Οσοι ασχολείστε με παραγωγές, Live events, Corporate events, Παραστάσεις, φωτισμούς,visual, laser, κινούμενα σκηνικά κλπ και δεν γνωρίζετε ακόμα το Capture, καλό είναι να έρθετε σε επαφή μαζί του, προκειμένου να κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερη και να δώσετε υπεραξία στις παρουσιάσεις σας, τα Plot και τις εκτυπώσεις σας, καθιστώντας τες πιο επαγγελματικές. Η PA Solutions θα συνεχίσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Capture από Σεπτέμβρη, οπότε σας προτρέπουμε να κλείσετε θέση σε κάποιο από αυτά.

Πρόκειται για ένα εύκολο, χρήσιμο και κατανοητό λογισμικό ικανό να καλύψει το επίπεδο κάθε παραγωγής και είναι πλήρως συμβατό με το επίπεδο γνώσης του καθενός, ενώ το σίγουρο είναι ότι μαζί του θα εξελιχθείτε ακόμα περισσότερο.

Ευχαριστούμε την Capture και το Βαγγέλη Μανώλη για την παρότρυνση, την PA Solutions για τη φιλοξενία και το Μάκη Αναστασάκη για την εκπαίδευση και τη μεταδοτικότητα...

Περισσότερες πληροφορίες για το Capture θα σας δώσουν στην PA Solutions…

Επαφή
PA Solutions

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση