Διαφήμιση
Κυριακή, 21 Ιανουάριος 2024 21:52

Η Wisycom ακόμα ψηλότερα!

Πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν περίπου, όταν ο Leslie Lello product specialist & project manager της Wisycom, μας είχε παρουσιάσει εδώ στον πάντα φιλόξενο χώρο σεμιναρίων της Audio & Vision, τα νέα προϊόντα και τις τεχνολογίες της εταιρίας του, λέγοντάς μας ότι η χρονιά που προηγήθηκε (2022) ήταν μια χρονιά με απόλυτα ρεκόρ όσον αφορά τη διείσδυση των προϊόντων της Wisycom και φυσικά τις πωλήσεις.

Φέτος, ένα χρόνο μετά, στη 2ήμερη παρουσίαση των προϊόντων της εταιρίας (16-17 Ιανουαρίου) στην ίδια ακριβώς ερώτηση μας απάντησε ότι, το 2023 έσπασαν όλα τα ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς και ο πήχης ανέβηκε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα με τα προϊόντα της εταιρίας να αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να εισέρχονται σε όλο και μεγαλύτερες παραγωγές που απαιτούν σταθερότητα, αξιοπιστία και αψεγάδιαστη λειτουργία.   

Αλλωστε όπως μας είπε, με αφορμή το παράδειγμα της Beyonce που χρησιμοποιεί στην περιοδεία της περισσότερα από 100 in ear της Wisycom, οι παραγωγές πλέον έχουν πάει σε πλήρες ασύρματο επίπεδο και έτσι σχεδιάζονται πλέον εξαρχής. Κάτι που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος από ποτέ...
Και κάπως έτσι, ο Leslie Lello με τη συνεργασία του Βασίλη Σκούρα (Audio Products Specialist Audio & Vision) μας παρουσίασε όλα τα νέα προϊόντα και τις τεχνολογίες της Wisycom απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων που ήταν χρήστες των προϊόντων της εταιρίας.

Transmitter Platform
O Leslie ξεκίνησε την παρουσίαση με την Transmitter Platform και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν στην πλατφόρμα μετάδοσης και  στο wideband RF tuning. Σημειωτέον ότι η Wisycom είναι η εταιρία που παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο dual band bodypack transmitter, ενώ όσον αφορά τον τομέα του audio processing αυτός βασίζεται σε fpga επεξεργαστές νέας γενιάς με σαφή προτερήματα όπως: 70% χαμηλότερη κατανάλωση (μόλις 20mW), βελτιωμένη μετάδοση σήματος, χαμηλότερο delay και βελτιστοποιημένο έλεγχο εύρους ζώνης για λειτουργία σε channel spacing 100/200/300kHz.
Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή προστασία από υπερήχους και στο όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο ultrasonic interference που εμφανίζεται σε διάφορα project εκεί έξω και οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως σε εξοπλισμός τηλεοπτικών καμερών, σε φωτιστικά σώματα LED, σε οικιακές συσκευές (ανέφερε το παράδειγμα του τηλεοπτικού παιχνιδιού master chef και τις συσκευές μικροκυμάτων), σε συστήματα συναγερμού κλπ.
Μας τόνισε λοιπόν ότι όλα τα bodypacks της Wisycom ενσωματώνουν κυκλώματα ultrasonic protection και ως κατασκευαστές έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα αυτό.

Multiband RF Tuning
Εδώ μας έδωσε ένα ‘ζωντανό’ παράδειγμα σκαναρίσματος συχνοτήτων και η περιοχή εκατέρωθεν των 600MHz στην Αθήνα φάνηκε αρκετά καθαρή. Χαμηλά είχε τηλεοπτικά σήματα και πιο ψηλά στη μπάντα, κινητή τηλεφωνία.

LINEAR mode & Narrowband
Εν συνεχεία, ο Leslie αναφέρθηκε στην ακύρωση φάσης στους βελτιωμένους διπλούς ενισχυτές σήματος RF και στις λειτουργίες Linear mode και Narrowband mode όπου με τη χρήση του μισού bandwith επιτυγχάνεται διπλάσια ευαισθησία.
Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η αύξηση του επιπέδου χρήσης του bandwidth και προφανώς κάτι τέτοιο να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία. Εκτός από ένα ‘καθαρό’ bandwidth, θέλουν αυτό να είναι και όσο το δυνατόν πιο χρηστικό και αξιόπιστο.

Receiver & Distribution Platform
Αναφερόμενος στην τεχνολογία True diversity, μας εξήγησε τις διαφορές μεταξύ antenna diversity και  true diversity και τον τρόπο που περνάει η λήψη από τη μια κεραία στην άλλη δίχως διακοπές και με αξιόπιστο τρόπο, δίχως να ακούγονται drop outs ή άλλες ανεπιθύμητες παρεμβολές.

Positioning Technology
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία της Wysicom που βρίσκεται σε beta στάδιο ακόμα και τη δοκιμάζουν εξαντλητικά. Αυτή περιλαμβάνει τις παραμέτρους
Connection-less Communication, για την επίτευξη ασφαλούς ελέγχου ακόμα και σε περιβάλλον με πολύ κόσμο, Real time position για προχωρημένη διαχείριση και audio space image DSP reconstruction. Μας εξήγησε επίσης ότι το Blue Tooth 5 long range που χρησιμοποιούν διαθέτει περίπου 2 φορές point to point κάλυψη σε σχέση με τις Wifi ασύρματες διασυνδέσεις, ενώ εδώ συζητήσαμε για τους περιορισμούς του Bluetooth που οφείλονται στο Bluetooth του κινητού μας τηλεφώνου και όχι σε αυτό των μικροφωνικών συστημάτων που βρίσκεται στην κεραία του πομπού και διαθέτει αψεγάδιαστη λήψη.

Wisycom Microphone Systems MTP60 και MTP61
To MTP60 είναι ένα ασύρματο bodypack transmitter που έχει σχεδιαστεί για εύκολη χρήση, δίχως ουσιαστικά κανένα setup χάρη στo ενσωματωμένο Bluetooth 5 που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχό του και στο FPA engine που χρησιμοποιεί. Επίσης χρησιμοποιεί τον τελευταίας γενιάς Linear RF amplifier για εξάλειψη της ενδιαδιαμόρφωσης, ενώ δύναται να λειτουργήσει και σε narrowband mode (στα 100kHz) υποστηρίζονται τη μέγιστη ηχητική πιστότητα σήματος και 3dB extra range.
Το MTP61 είναι η λιλιπούτεια έκδοση του MTP60, καθώς οι διαστάσεις του είναι ακόμα μικρότερες, ενώ διαθέτει μεγάλη αυτονομία όσον αφορά την μπαταρία του (λιθίου). Το MTP61 διαθέτει μεγάλη γκάμα χρήσιμων αξεσουάρ, καθώς κι ένα battery desk charger.

Docking Station LBC61
Πρόκειται για ένα Docking Station που μπορεί να φιλοξενήσει και να φορτίσει έως και 4 Bodypack slots & Battery slots αντίστοιχα, ενώ διαθέτει θύρες USB και  Ethernet για monitor και control. Μπορεί να φορτίσει πλήρως 8 μπαταρίες σε περίπου 2 ώρες.

ΜΤΗ 410 Wideband Handheld Transmitter
Πρόκειται για ένα από τα νέα προϊόντα της Wisycom και συγκεκριμένα για το κορυφαίο ασύρματο μικρόφωνο χειρός της εταιρίας που υποστηρίζει full wideband λειτουργία. Διαθέτει Linear mode για εξάλειψη της ενδοδιαμόρφωσης και υποστηρίζει λειτουργίες Wideband και Narrowband (Wideband  operation 470-663ΜHz). Επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της λειτουργίας push to talk (μέσω των κατάλληλων αξεσουάρ που προσαρτώνται μεταξύ κεφαλής και σώματος του μικροφώνου) που χρησιμεύει ως μια έξυπνη ενσωματωμένη λύση ενδοεπικοινωνίας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι είναι συμβατό με κεφαλές τρίτων επώνυμων κατασκευαστών και όπως πληροφορηθήκαμε από τους παριστάμενους, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα μέρη μας.

Στη συνέχεια είδαμε το ΜΤΒ40 Wideband Plug-On Transmiiter (μπορείς να βάλεις και αντένα από τη σειρά των μίνι τρανσμίτερ αν θέλεις περαιτέρω ενισχυμένη μετάδοση – λήψη) και το RPU500 Full duplex high power device που όπως μας ενημέρωσε ο Leslie κατασκευάστηκε ειδικά για Moto GP όπου ο δημοσιογράφος μπορεί να επιλέξει μέσω των εύχρηστων χρωματιστών μπουτόν με ποιό στούντιο ποιάς πόλης θα επικοινωνήσει κλπ.

Wisycom Microphone Systems – MCR54
Πρόκειται για το μόνο φορητό 4κάναλος true Diversity receiver στην αγορά έως τώρα (Multi band operation 470MHz-1160MHz).
Ο MCR54, διαθέτει 8 εσωτερικά receiver boards με τεχνολογία Wideband RF και διπλά audio φίλτρα επόμενης γενιάς, που επιτρέπουν το switching μεταξύ Wideband και Narrowband modes. Φυσικά είναι full DSP processed, ενώ μέσω software υποστηρίζεται η χρήση third-party transmitters με τους δέκτες της Wisycom. Υποστηρίζει Monitor & και έλεγχο μέσω Wisycom manager & Wysicom APP, λειτουργίες Auto Scan & Deploy καθώς και Ultrafast Spectrum Scan.

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για ταυτόχρονο scan όλων των δεκτών, ο Leslie  απάντησε ότι στη Wysicom δουλεύουν ώστε να κάνουν scan όλοι μαζί οι receivers σε μια εγκατάσταση, ορίζοντας έναν ως master σε μια chain κατάσταση. Πρός το παρών γίνεται ανεξάρτητα ανά δέκτη αυτή η διαδικασία.

ΜRK16-Receiver Support System
Πρόκειται για μια front-end διάταξη 1U, που φιλοξενεί έως και 4 δέκτες MCR54, δηλαδή έως και 16 Rx κανάλια και είναι το αγαπημένο του Leslie όπως ο ίδιος μας ανέφερε. Ολα τους μπορούν να ελεγχθούν μέσω Ethernet, ενώ το audio σήμα στην έξοδο μπορεί να μεταφερθεί είτε αναλογικά, είτε ψηφιακά μέσω digital AES ή DANTE πρωτοκόλλου. Προαιρετικά ένα GPIO board είναι διαθέσιμο για την αυτοματοποίηση του PTT ή άλλων λειτουργιών. Σύμφωνα με τον Leslie, αποτελεί ιδανική λύση για Location sound εφαρμογές, για θέατρο αλλά και εξωτερική broadcast χρήση.

Ακολούθησε το
RF over Fiber project...
... και η παρουσίαση των προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας, όπως τα BFLT1 – BFLR1 που αποτελεί φορητό RF over fiber unit με επιλεγόμενα φίλτρα και ασύρματο έλεγχο μέσω Bluetooth ή Wisycom App. Πρόκειται για ένα Plug n play device με ενσωματωμένο RF filter και Booster για active antennas. Σημειωτέον ότι είναι συμβατό με κάθε σύστημα (σύμφωνα με το bandwidth).
Ακολούθησαν διάφορα παραδείγματα εφαρμογών από το Leslie

H περιήγηση στα ΙΕΜ Systems…
ξεκίνησε με τον νέο MTK 982-Dual Channel stereo transmitter.
Πρόκειται για έναν ευέλικτο dual wideband στερεοφωνικό ΙΕΜ/IFB transmitter με εκτεταμένο UHF bandwith 330MHz (470-800MHz) και 2000mW max RF power out. Υποστηρίζει αναλογικές και ψηφιακές (AES3) εισόδους, universal τροφοδοτικό και μόλις 0,4ms delay. Διαθέτει 40bit floating point / 2Gflops DSP audio επεξεργαστή και Iso frequency technology.

MPR50-IEM
MPR-50 IEM είναι ο δέκτης που παρουσίασε φέτος η εταιρία για τα IEM συστήματά της και απευθύνεται σε Live, broadcast και field production. Υποστηρίζει wideband tunning range έως τα 230MHz, καθώς και μηδενικό audio delay. Υποστηρίζει αυτόματο προγραμματισμό μέσω infrared και micro USB και 200mW έξοδο ακουστικών. Αυτόν τον IEM δέκτη τον χρησιμοποιούν πολλοί επώνυμοι τραγουδιστές και καλλιτέχνες πρώτης γραμμής διεθνώς.
Εδώ μας έδωσε ένα παράδειγμα με τους Coldplay που χρησιμοποιούν τα IN Ear τους, δείχνοντάς μας πως καλύπτουν το main stage το second stage, το backstage και το ενδιάμεσο walkway στα πλαίσια των Live της παγκόσμιας περιοδείας τους που θα συνεχιστεί και φέτος.
Το ίδιο κάνουν και με τα μικρόφωνα, αλλά αυτή είναι μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία απ’ ότι με τα IEM συστήματα. Μας αποκάλυψε ότι η την Beyonce στην περιοδεία της χρησιμοποιεί περισσότερα από 100 in ear της Wisycom, ενώ μας ανέφερε ότι οι παραγωγές πλέον έχουν πάει σε πλήρες ασύρματο επίπεδο και έτσι σχεδιάζονται πλέον εξαρχής. Κάτι που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος από ποτέ...

MAT288-Diversity Matrix Combiner
Πρόκειται για έναν προγραμματιζόμενο Diversity Matrix combiner 8:1/8:4/2x 4:2 (SW configurable). Υποστηρίζει εκτεταμένο bandwidth operation από 150-1160MHz, Remote control & monitor μέσω του Wisycom manager, Smart Antenna control και Antenna booster supply. Διαθέτει δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους σε κάθε είσοδο.
Το τελευταίο προϊόν που μας έδειξε ο Leslie ήταν τα LFA/BFA/ADFA – Smart Booster Antenna, με το BFA να είναι πολύ δημοφιλές.

Η παρουσίαση έκλεισε με Wisycom Μanager v.3.6.1 που είναι διαθέσιμο μόνο σε PC πρός το παρών, καθώς και σε Android αλλά όχι ακόμα σε iOS. Υποστηρίζει τον έλεγχο και την οπτική απεικόνιση των περισσότερων προϊόντων της εταιρίας μέσω Ethernet, Infrared ή Bluetooth.

Ο ρυθμός προόδου της
Wisycom
Οσο περισσότερο παρακολουθούμε από κοντά τη Wisycom είναι φανερό σε εμάς ότι η εταιρία πραγματοποιεί τεράστια βήματα προόδου και εξελίσσεται συνεχώς. Χάρη στην σταθερότητα, την αξιοπιστία της και την ηχητική της πιστότητα καταφέρνει να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων από τους δυο δεινόσαυρους της ασύρματης τεχνολογίας στον κλάδο του επαγγελματικού audio, ενώ παράλληλα είναι προφανές σε όλους ότι οι παραγωγές σχεδιάζονται πλέον με καθολικά ασύρματη λογική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ‘σπρώχνει’ τις εταιρίες να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο και να δώσουν λύσεις σε ακόμα πιο περίπλοκες και μαζικές απαιτήσεις.  
Η Wisycom αποδεικνύει εμπράκτως ότι όχι απλά αντέχει αυτό το επιπλέον βάρος, αλλά θωρεί αυτή τη νέα κατάσταση ως μια νέα πρόκληση για να εξελιχθεί, να βελτιωθεί και να μεγαλώσει το impact της στην αγορά. Και το κάνει με τρόπο εντυπωσιακό για το μέγεθός της…

Ευχαριστούμε την εταιρία Audio & Vision για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στις πάντα φιλόξενες εγκαταστάσεις της, καθώς και τον Leslie Lello product specialist & project manager της Wisycom τις γνώσεις και τις πληροφορίες. Τον αναμένουμε του χρόνου με νέα προϊόντα και νέα ρεκόρ στις αποσκευές του…

Επαφή
Audio & Vision

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση