Διαφήμιση
Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2024 13:21

Meyer Sound Constellation στη νέα Οπερα του Ανόι. Ας το δούμε...

Η Νέα Όπερα Ho Guom του Ανόι συνδυάζει αρχιτεκτονικές και ηλεκτρονικές προσεγγίσεις για τη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος ακρόασης, ενώ με τα εγκαίνια της Όπερας Ho Guom, το Βιετνάμ έχει φτάσει τεχνικά στην πρώτη θέση των ασιατικών χωρών που προσφέρουν τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία παραστατικών τεχνών.
Ο εκπληκτικός αυτός νέος χώρος παρουσιάστηκε στο κοινό τον προηγούμενο Ιούλιο και έκτοτε έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις για την αρχιτεκτονική του, τις ανέσεις του κοινού και το ακουστικό περιβάλλον του, τη βελτιστοποίηση του οποίου (για τις ανάγκες κάθε εκδήλωσης) ανέλαβε το ακουστικό σύστημα Constellation της Meyer Sound.

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ, είναι ο διαχειριστής του θεάτρου, με τον  στρατηγό Tô Lâm, αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ να δηλώσνει ότι «χρειαζόμασταν ένα μέρος με εξαιρετικό ηχητικό πεδίο για να ανθίσουν οι καλλιτέχνες».

Η μεγάλη αίθουσα 900 θέσεων στο νέο συγκρότημα παραστατικών τεχνών είναι ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, εξίσου κατάλληλος για να φιλοξενήσει όλα τα είδη τέχνης και ψυχαγωγίας. Εκτός από την όπερα, η αίθουσα φιλοξενεί επίσης συμφωνικές ορχήστρες, μιούζικαλ από το Μπρόντγουεϊ, συναυλίες μπαλέτου, τζαζ και ποπ μουσικές εκδηλώσεις, συνέδρια και προβολές ταινιών.

Με το Constellation, η ένταση και η φασματική απόκριση του αντηχητικού πεδίου μπορούν να βελτιστοποιηθούν για τις ανάγκες κάθε event και μάλιστα η επεμβάσεις αυτές να αφορούν πολλαπλές ζώνες του χώρου, έτσι ώστε να προσαρμόζεται το περιβάλλον αντήχησης και ακρόασης τόσο στη σκηνή όσο και στα διαφορετικά τμήματα του αμφιθέατρου.

Όπως προτάθηκε αρχικά από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βιετνάμ, η Όπερα Ho Guom προοριζόταν να φιλοξενήσει κλασικές ορχηστρικές και χορωδιακές συναυλίες.
«Καθώς προχωρούσαμε στην ανάπτυξη σχεδιασμού, η ιδέα εξελίχθηκε», λέει ο μηχανικός ακουστικής Antoine Pommier της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Delhom Acoustics με έδρα το Παρίσι. «Ο πελάτης προσπάθησε να επεκτείνει τους τύπους εκδηλώσεων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στην αίθουσα, συμπεριλαμβανομένης και ενισχυμένης μουσικής. Αρχικά, εξετάσαμε την κάλυψη αυτών των αναγκών με μεταβλητή αρχιτεκτονική ακουστική, αν και η βελτιστοποίηση για ένα τόσο μεγάλο εύρος θα ήταν μια πρόκληση».

Το σημείο καμπής ήρθε με ένα τελευταίο αίτημα. «Όταν ο πελάτης ήρθε σε εμάς και είπε ότι ήθελε επίσης να φιλοξενήσει πρεμιέρες ταινιών, ξέραμε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο χωρίς μια ηλεκτροακουστική λύση», λέει ο Loïs Delhom, γενικός διευθυντής της εταιρείας για το Βιετνάμ. Στη συνέχεια, η εστίαση μετατοπίστηκε σε μια υβριδική προσέγγιση, με τον αρχιτεκτονικό ακουστικό σχεδιασμό να λειτουργεί χέρι-χέρι με ηλεκτροακουστική παρέμβαση για να εξασφαλίσει βέλτιστα αποτελέσματα σε όλα τα καθίσματα του κοινού και σε ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων βάση του προγράμματος, από ορχηστρική και χορωδιακή μουσική έως ενισχυμένη ροκ μουσική και προβολές ταινιών.

«Θα χρησιμοποιούσαμε τη φυσική ακουστική, όπως το κέλυφος της ορχήστρας και τους ανακλαστήρες, για να δημιουργήσουμε το κύριο φυσικό ηχητικό πεδίο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτροακουστική τεχνολογία για να ρυθμίσουμε με ακρίβεια το όψιμο ακουστικό πεδίο και να επιτρέψουμε ομοιόμορφη κάλυψη σε ολόκληρο το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων ζωνών », λέει η ομάδα του Delhom. «Επίσης, καθώς το έργο προχωρούσε, έγινε φανερό ότι το Constellation τήρησε όλους τους περιορισμούς και τις προδιαγραφές του έργου και, ως εκ τούτου, έγινε η προτιμώμενη επιλογή. Η Meyer Sound εγγυήθηκε την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του project τόσο τον πελάτη,  όσο και την ομάδα του έργου μας»

Ο στρατηγός Lâm προσθέτει ότι η τεχνολογία Constellation της Meyer Sound επιλέχθηκε τόσο για τα ακουστικά της χαρακτηριστικά όσο και για την ευκολία λειτουργίας της.
Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι… «έχω πολλούς ειδικούς σε αυτόν τον τομέα του ήχου που με συμβουλεύουν, ενώ έχω ερευνήσει συστήματα από πολλές άλλες μάρκες, αλλά το Meyer Sound φέρνει την καλύτερη, πιο φυσική ποιότητα μουσικής».

Το σύστημα Constellation στην Όπερα Ho Guom
… περιλαμβάνει 165 αυτοενισχυόμενα ηχεία πλήρους φάσματος, τοποθετημένα διακριτικά στα πλαϊνά τοιχώματα και πάνω στο αμφιθέατρο καθώς και γύρω από τη σκηνή, με έναν αποκλειστικό επεξεργαστή D Mitri DVRAS για κάθε μία από τις πέντε ζώνες αντήχησης. Η αναπαραγωγή του low end πεδίου για το Constellation παρέχεται από 16 μικρά υπογούφερ και συνολικά 57 μίνιμαλ πυκνωτικά μικρόφωνα που αναπτύσσονται σε όλο τον χώρο για ambient acoustical sensing.
Για εκδηλώσεις όπου απαιτείται ενισχυμένος ήχος, λειτουργεί κι ένα line array σύστημα αποτελούμενο συνολικά από 24 καμπίνες LEOPARD και 12 900‑LFC low-frequency control elements. Χρέη Fill και delay ηχείων αναλαμβάνουν συνολικά 32 point-source ηχεία όπως τα  ULTRA‑X40UP‑4slim, και ULTRA‑X20XP.

Από το άνοιγμά της έως τώρα, η Όπερα Ho Guom, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις από την Εθνική Συμφωνική του Βιετνάμ, τη Συμφωνική Ορχήστρα Sun, την Katy Perry και τον Kenny G, γεγονός ενδεικτικό της ικανότητας του Constellation να υποστηρίζει ποικίλα προγράμματα.
Από πλευράς Meyer Sound, ο διευθυντής του Constellation Project, John Pellowe λειτούργησε ως ο κύριος σύνδεσμος με τον πελάτη και την ομάδα της Delhom, ενώ η Jessica Borowski ήταν κυρίως υπεύθυνη για το σχεδιασμό του συστήματος και εργάστηκε μαζί με τον Tom Cavnar για την υλοποίηση, την τοποθέτηση και το σετάρισμά του στο χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τo καταξιωμένο σύστημα διόρθωσης ακουστικής δωματίων Constellation (που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια από την παρουσίασή του το 2006), αλλά και τα συστήματα της Meyer Sound, θα σας δώσουν στην εταιρία Sirius Sound & Lighting Systems.

Επαφή
Sirius Sound & Lighting Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση