Διαφήμιση
Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2022 18:33

Η Metro Audio Systems παρουσίασε τους Audio Matrix επεξεργαστές ΑΗΜ της Allen & Heath, που θα αγαπηθούν από τους integrators…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Metro Audio Systems συνέχισε τις δια ζώσης παρουσιάσεις και αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Audio Matrix επεξεργαστών της σειράς ΑΗΜ της Allen & Heath, στον πάντα φιλόξενο Πολυχώρο του House124 στο Χαλάνδρι, που είχε διαμορφωθεί καταλλήλως για τις ανάγκες της εν λόγω παρουσίασης.

Από πλευράς Allen & Heath παρόντες ήταν οι Manfred Quesada – EMEA sales manager και Val Gilbert - Technical Sales manager, που ήταν και ο βασικός εισηγητής της παρουασίασης και ξεναγός μας στην ευέλικτη και κλιμακούμενη σειρά Audio Matrix επεξεργαστών της σειράς ΑΗΜ.

«Διαφοροποίηση και συνεχής εκπαίδευση»...
Ο Παύλος Συμπεράς της Metro Audio Systems στον πρόλογό του επισήμανε ότι οι ανάγκες για νέες εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις παλαιών, έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τον κορωνοϊό, ενώ μας υπενθύμισε την εμπειρία δυόμισι δεκαετιών της Metro στον τομέα του installation.
Επισήμανε ότι οι integrators θέλουν να καλύπτονται οι ανάγκες του πελάτη και το σύστημα να προγραμματίζεται και να σετάρεται εύκολα και φυσικά να είναι αξιόπιστο και σταθερό.

Και συνέχισε... «όλα αυτά μοιάζουν εύκολα, αλλά δεν είναι, καθώς πρίν πάει να βιδώσει κάποιος, απαιτούνται καλές γνώσεις οικονομικών, καθώς η κατάθεση μιας προσφοράς δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, ενώ πλέον χρειάζονται γνώσεις πληροφορικής,  μηχανικού, ηλεκτρολόγου, μηχανικού ήχου κλπ.
Υπάρχουν αυτές οι γνώσεις? Όχι! Γι’ αυτό και δεν υπάρχει και επαρκές στελεχιακό δυναμικό...»

Για τα προϊόντα της σειράς ΑΗΜ, ο Παύλος ανέφερε ότι... «είναι οι συσκευές που όλοι θέλουμε στη δουλειά μας, καθώς είναι εύκολο το σετάρισμα και ο προγραμματισμός τους, είναι προσιτές και πλαισιώνονται από πολλά περιφερειακά». Και έκλεισε επισημαίνοντας ότι... «για να προχωρήσουμε πρέπει να διαφοροποιηθούμε. Η συνεχής εκπαίδευση είναι μονόδρομος και οι αντιπρόσωποι οφείλουμε να προσφέρουμε γνώση στους συνεργάτες μας για να διευκολυνθεί το έργο τους»...

Η Allen & Heath στην αγορά του Installation
Ο Manfred Quesada ανέφερε ότι πολλοί δεν γνωρίζουν την Allen & Heath ως installation εταιρία, καθώς η A&H ξεκίνησε από τα Live, όμως παρόλα αυτά τα έχουν καταφέρει εξίσου καλά και στους τομείς του broadcast και του DJing. Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια έχουν μπεί σιγά – σιγά και στον τομέα των εγκαταστάσεων και μάλιστα σε εμβληματικά έργα όπως το Διεθνές εκθεσιακό κέντρο στο Ντουμπάι, σε πολλά έργα που έχουν γίνει στο Κατάρ για το επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου (και σε στάδια αλλά και σε πολλά ξενοδοχεία), καθώς και σε πολλές άλλες απαιτητικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο.
Τη σκυτάλη πήρε ο Val Gilbert Technical Sales manager της Allen & Heath, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι το πρώτο ψηφιακό εγκαταστατικό προϊόν της εταιρίας παρουσιάστηκε το 1996 και μάλιστα ήταν ένα matrix mixer.

ΑΗΜ Series
Το 2020 η εν λόγω σειρά πραγματοποίησε το ντεμπούτο της, καθώς παρουσίασαν το AHM 64. Πέρυσι παρουσιάστηκαν τα ‘μικρότερα’ αδέλφια της, τα AHM 32 και AHM 16, ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα εξής δυο στοιχεία:
1ον ότι συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων που εκτοξεύει την ευελιξία, τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητά τους προσφέροντας λύσει για κάθε εφαρμογή και
2ον ότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Val, όλα τα προϊόντα που θα δούμε στην παρουσίαση, θα έχουν σχετικά άμεσους χρόνους παράδοσης.

Η ναυαρχίδα ΑΗΜ-64
Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της σειράς που βγήκε στην αγορά στις αρχές του 2020 και είναι ήδη ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επιτυχημένο προιόν για την Allen & Heath.
Πρόκειται για έναν 64x64 audio matrix με full processing που απευθύνεται σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές, καθώς μπορεί να ελέγξει έως και 64 ζώνες, 96 controllers και να διαχειριστεί εκατοντάδες εισοδο – εξόδους.
Σύμφωνα με τον Val, διαθέτει κορυφαίας ποιότητας προενισχυτές και ιδιαίτερα χαμηλό latency, ενώ η καρδιά του συστήματος στηρίζεται σε FPGA core λειτουργώντας στα 96kHz.

Ενσωματώνει επίσης 12x12 αναλογικές εισοδο – εξόδους, θύρα I/O για audio networking (έως 128x128) και (προαιρετικά) κάρτα Dante 96kHz 64x64. Διαθέτει επίσης 128x128 expansion port προσφέροντας τη δυνατότητα για περισσότερα από 256 κανάλια εισόδου εξόδου στον ΑHM 64.
Ο επεξεργαστής υποστηρίζει επίσης 8 αυτοματοποιημένα mic mixers, ενώ οι 64 έξοδοι είναι πλήρως διαμορφώσιμοι. 2x2 local GPIO και networkable GPIO interface συμπληρώνουν το πίσω πάνελ, ενώ ο επεξεργαστής είναι συμβατός με τα IP1, IP6 και IP8 remote controllers, υποστηρίζει Crestron, AMX και Extron drivers, καθώς και Mac/ Windows system manager software.

Υπάρχει δυνατότητας υποστήριξης έως και 32 user profiles, καθώς και δυνατότητα sub processing σε διάφορες υποζώνες που μπορούν επίσης να διαχειριστούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και x-over σε κάθε έξοδο και σε κάθε ζώνη.  

Οσον αφορά την ηχητική πιστότητα, ο Val ανέφερε ότι παρατήρησαν ότι ο ήχος δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για πολλούς από τους κατασκευαστές αντίστοιχων προϊόντων, όμως οι ίδιοι διαφοροποιήθηκαν πλήρως από αυτή την αντίληψη και πήραν το δρόμο της υψηλής πιστότητας χρησιμοποιώντας αντίστοιχα κορυφαία υλικά και προενισχυτές, καθώς αυτή την νοοτροπία και την τεχνογνωσία την είχαν ήδη από την κατασκευή των υψηλής πιστότητας μίξερ τους.
Αντίστοιχα, πρώτη προτεραιότητα έδωσαν και στο πολύ μικρό latency μεταξύ In-out, κάτι που επίσης δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα άλλων κατασκευαστών, όμως οι ίδιοι πιστεύουν ότι πλέον παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς πολλοί ενσωματώνουν σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις και broadcast εφαρμογές, όπου το latency αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο.

Τα μικρότερα αδέλφια AHM-16 και ΑΗΜ-32
Στην Allen & Heath είναι πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζονται πολύπλοκοι controllers για τον έλεγχο του συστήματος, ενώ θα πρέπει να υποστηρίζεται πλήρως ο customize έλεγχος.
Ετσι παρουσίασαν δυο νέα μικρότερα μοντέλα για να συμπληρώσουν τη σειρά πρός τα κάτω, αφού αρκετά συχνά οι δυνατότητες του μεγάλου ΑΗΜ-64 περισσεύουν για αρκετές εφαρμογές εκεί έξω..

Μερικές από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις των μικρότερων μοντέλων σε σχέση με τη ναυαρχίδα τον AHM-64 είναι ότι ο AHM-16 υποστηρίζει 8x8 local αναλογικές εισόδους και 16x16 Processing Matrix διαθέτοντας μια μηχανή, ενώ ο AHM-32 υποστηρίζει 12x12 local αναλογικές εισόδους και 32x32 Processing Matrix, ενσωματώνοντας 3 μηχανές επεξεργασίες (ενώ ο μεγαλύτερος AHM-64 ενσωματώνει 6). Ενδιαφέρον έχει και ο συγκριτικός πίνακας δυνατοτήτων των 3 επεξεργαστών που μας έδειξε ο Val.

Μερικές από τις δυνατότητες…
Ο Val εστίασε στις πιο χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες δυνατότητες των επεξεργαστών, όπως τα 8 automation mixers, η λειτουργία Ambient noise compensation που αυξομειώνει αυτόματα τη στάθμη ανάλογα με το επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος χώρου, το Priority Ducking, το 8 band PEQ και τα πάντα χρήσιμα dynamics και delay στις εισόδους, αλλά και στις επιμέρους ζώνες.
Στα ατού του των επεξεργαστών της σειράς, το εύκολο και γρήγοροst-up, καθώς ουσιαστικά δεν χρειάζεται εξειδικευμένο certified training, βεβαίως υπάρχουν τα 29 on line βίντεο στο site της εταιρίας που εξηγούν τα πάντα σε όποιον ενδιαφέρεται, ενώ προσφέρεται κι ένα είδος πιστοποίησης, καθώς τους απαντάς σε ερωτήσεις και λαμβάνεις έτσι ένα πιστοποιητικό χειρισμού από την κατασκευάστρια εταιρία.

Το ολοκληρωμένο οικοσύστημα...
Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι επεξεργαστές της σειράς AHM πλαισιώνονται από ένα ευέλικτο και ολοκληρωμένο οικοσύστημα συνοδών και συμπληρωματικών προϊόντων και παροχών, που ολοκληρώνουν τις δυνατότητες ελέγχου, χειρισμού και διευρυμένης λειτουργίας των μονάδων. Εξίσου σημαντικό, όπως επισήμανε ο Val, είναι ότι όλο αυτό το οικοσύστημα το είχαν έτοιμο όταν ανακοίνωσαν τους επεξεργαστές της σειράς AHM, οπότε είχαν τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων με το καλημέρα...
Σημειωτέον, ότι όλα τα ψηφιακά μίξερ της A&H συνδέονται με τα ΑΗΜ, προκειμένου ένας πολυχώρος να μπορεί να λειτουργήσει και ως installation, αλλά και ως αμιγώς Live χώρος, απλά αλλάζοντας set-up στον επεξεργαστή.

Συμβατές και συνοδές συσκευές...
Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τις συμβατές και συνοδές συσκευές που προαναφέρθηκαν οι οποίες περιλαμβάνουν τα AR/AB Expanders, DX168 expander, DX164-W expander (πρόκειται για wall box format), τα DX012 expander, DX32 με τα 4x8ch modules και το dual rendandant PSU, τα DX32 expander και τις PRIME DX32 I/O cards που αποτελούν στην κυριολεξία Prime ηλεκτρονικά και υψηλής πιστότητας ήχο. Παρουσιάστηκαν επίσης το GX4816 Expande, το DX HUB, το DT168 και το χρήσιμο DT20 με τις 2Mic/Line αναλογικές εισόδους που είναι PoE powerwed  και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για πόντιουμ και για local μικρόφωνα.
Είδαμε επίσης τους remote controllers IP1, τον IP6 controller με τα 6 push & turn rotary και τα 6 layers και τον μεγαλύτερο IP8 controller με τα 8 faders.

Automatic Firmware matching
Τα καλά νέα συνεχίζονται κι εδώ, αφού χάρη στη συγκεκριμένη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί μέσω GPIO Interface να πραγματοποιήσει αναβάθμιση Firmware. Με δεδομένο ότι μέσω πρωτοκόλλου Dante οι επιμέρους μονάδες επικοινωνούν μεταξύ τους, όταν ο χρήστης πραγματοποιεί firmware update σε μια συσκευή, χάρη στη λειτουργία Automatic Firmware matching,  γίνεται αυτόματα update και σε όλες τις υπόλοιπες συνοδές συσκευές όταν αυτές διασυνδεθούν.
Αρα λοιπόν απλά κατεβάζεις το system management και δεν κάνεις τίποτε άλλο, καθώς όλα τα αρχεία είναι ενσωματωμένα σε αυτό. Δεν χρειάζεται καν laptop, ορισμός IP addresses και λοιπών διαδικασιών.

Οι Software λύσεις
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο λογισμικό ελέγχου των επεξεργαστών και συγκεκριμένα στην εφαρμογή Custom control που προσφέρει προσαρμοσμένα user interfaces για πολλούς χρήστες και τύπους συσκευών. Υπάρχει άδεια για χρήση έως και 32 προφίλ για την προστασία κρίσιμων settings.

Φυσικά το System Manager είναι ελεύθερο για κατέβασμα από το web της εταιρίας. Εν συνεχεία ο Val μας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση καθώς συνδέθηκε στο AHM 16 μέσω του AHM system manager 1.20 και μας έδειξε ενδεικτικά, το πόσο εύκολο και απλό είναι να ‘πατσάρει΄ κανείς ηχεία (μέσω του monitor point) και να ακούσει pfl οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας επεξεργασίας του.

Μας έδωσε παραδείγματα routing για τη δρομολόγηση σήματος σε ζώνες, βλέποντας μόνο τις ζώνες που τον ενδιαφέρουν χωρίς να έχει εικόνα από τις υπόλοιπες και να τον μπερδεύουν οπτικά.
Εν συνεχεία μας έδειξε τη δρομολόγηση μικροφώνων σε ζώνες όπου θα είναι ενεργά και μας παρουσίασε τη λειτουργία Priority inputs, όπου μπορεί ο προγραμματιστής να δώσει προτεραιότητα πχ σε ένα μήνυμα εκκένωσης του χώρου, με όλα τα υπόλοιπα σήματα να μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία σίγασης.

Κατά τη διαμόρφωση των σελίδων, είδαμε πως καθορίζονται καταρχάς τα κανάλια που θα χρησιμοποιήσει κανείς, και πως θα γίνει αυτό, ενώ ο Val ανέφερε ότι μπορεί ο χρήστης να εισάγει e-mail configutation, αλλά και να σώσει το σετάρισμα. Είδαμε επίσης το πως μπορεί να καθοριστεί το cross fade ανάμεσα σε preset, σε ζώνες και σε λειτουργίες σε κάθε κανάλι εισόδου, σε κάθε ζώνη κλπ.
Σημειωτέον ότι το Trigger του Playback μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, ενώ όσον αφορά τα αρχεία που μπορούν να αναπαραχθούν, το AHM 64 υποστηρίζει και FLAC αρχεία (εκτός από MP3 και wav αρχεία audio που υποστηρίζουν τα δυο μικρότερα αδέλφια του).

Custom control editor και σετάρισμα layout
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε από τo Val, με το παράδειγμα ενός συστήματος στην πραγματική ζωή.
Ένα ξενοδοχείο με πολλούς πολυχώρους και διαφορετικούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν διαφορετικούς χώρους για διαφορετικές χρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πολλές και εξίσου διαφορετικές δυνατότητες από το interface.
Ο διευθυντής θέλει έλεγχο στα πάντα, ο υπεύθυνος συστημάτων και IT θέλει να έχει πρόσβαση παντού και πάντα. H κοπέλα στo front desk θέλει όλα να είναι όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται,
ενώ ο executive πελάτης με τη σειρά του θέλει κάτι πιο εξειδικευμένο και προχωρημένο από τον απλό έλεγχο του φωτισμού μέσω μιας επίτοιχης οθόνης αφής.

Όλα αυτά υλοποιούνται και σετάρονται μέσω του Custom Control που περιλαμβάνει δυο κομμάτια software, το editor και το app.
Οσον αφορά τα Layouts, αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα στο MixRack / ΑΗΜ και ανακαλούνται από τον user. Φαίνονται διαφορετικά στο tablet ή στο smart phone και ανακαλούνται ανά preset. Σχεδιάζονται εύκολα στο ΜixRack και μεταφέρονται στο υπόλοιπα πάνελ, ενώ όλες οι αλλαγές που γίνονται λαμβάνουν χώρα σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, τα layout προσαρμόζονται σε κάθε συσκευή και υποστηρίζουν και rotation για κάθετη ή οριζόντια θέαση. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον Val να μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να φτιαχτεί ένα custom layout ξεκινώντας από ‘λευκή’ οθόνη.

Οι υπηρεσίες διαμόρφωσης των layouts (πρέπει να) πληρώνονται...
Σε αυτό το κομμάτι, ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα όσα μας είπε ο Val (κατά τη γνώμη μου), ήταν ότι οι εν λόγω υπηρεσίες προσαρμογής και customization των layout έχουν τη σχετική χρέωση.
Το να βάλεις το λογότυπο της εταιρίας του πελάτη στις συσκευές χειρισμού και στα πάνελ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, event ή παρουσίασης για παράδειγμα, μπορεί να είναι απλό, αλλά δεν είναι δωρεάν.
Η φυσικότητα με την οποία το ανέφερε ο Val, σημαίνει ότι εκεί έξω είναι αυτονόητη η χρέωση τέτοιων υπηρεσιών από τους παρόχους αυτών (δηλαδή από ξενοδοχείο, το συνεδριακό κέντρο κλπ), κάτι που στα μέρη μας φαντάζει ακόμα μάλλον αδιανόητο, αφού εδώ η κανονικότητα είναι η μη χρέωση αντίστοιχων υπηρεσιών (και ακόμα πιο πολύπλοκων ή σύνθετων), κάτι που δυστυχώς έχει αντίχτυπο σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του installation.
Αρα το installation έχει αρκετό δρόμο να διαβεί ακόμα και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στο τεχνικό κομμάτι, αλλά στη νοοτροπία.

Αυτά...
...ευχαριστούμε τη Metro Audio Systems για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, και τα στελέχη της Allen & Heath για την ενημέρωση και τις γνώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας...

Περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά AHM της Allen & Heath, καθώς και διαθεσιμότητα και τιμές, θα σας δώσουν στην Metro Audio Systems…

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση